Життя парафії

Ікона Пресвятої Родини з 25 грудня 2016 р.Б. вирушить в домівки парафіян

Ікона Пресвятої Родини з 25 грудня 2016 р.Б. вирушить в домівки парафіян

Дорогі Парафіяни, після завершення Різдвяних реколекцій на тему: “Родина міцна завдяки любові” до Вас вирушить ікона Пресвятої Родини. Родинна зустріч з іконою буде нагодою до спільної Св. Літургії, Св. Сповіді, Св. Причастя, до спільної родинної молитви, до тіснішого зв’язку, глибшої любові та єдності між собою. Перебування ікони Пресвятої Родини із Назарету зміцнить та утвердить нашу віру перед постійними атаками злого духа, який бажає знищити здорові, християнські родини в Україні. Ікона розпочне подорож по нашій парафії із 25 грудня. Час перебування – це одна доба. Ікона знаходитиметься із правого боку від тетраподу на столі.

       Щоб подорож ікони мала приємний характер, прошу дотримуватись наступного:

– у зошиті при виході із храму записати прізвище, ім’я, адрес, телефон і день у який Ви бажаєте прийняти ікону;

– у визначенний день представник від родини після вечірньої Св.Літургії ікону, яку вручає священик, забирає  додому;

– на той особливий час іконі потрібно вдома приготовити особливе місце (застелити стіл білою скатертиною, із боку від ікони запалити свічку, перед іконою поставити Св. Письмо, молитовник, вервицю);

– добре було би, щоб під час перебування ікони вдома була присутня вся родина;

– родина яка бере ікону до свого дому повинна перебувати у взаємній любові;

– даний вечір повинен бути особливим часом для подружжя і родини, де потрібно щоб була особиста та спільна  молитва, вервиця, читання Св. Письма і роздумування над Словом Божим;

– під час перебування ікони потрібно до мінімуму звести користування засобами масової інформації;

– ікону до церкви приносить вся родина наступного дня перед вечірньою Св.Літургією, щоб бути присутніми на Св. Літургії, разом молитись про необхідні ласки для родини, бажано приступити до Святої Тайни Сповіді та прийняти Пресвяту Євхаристію;

– самотні особи нехай запрошують до себе на молитву біля ікони кого забажають із інших родин;

– разом з іконою будуть мандрувати запропоновані молитви, текст до роздуму та пам’яткова книга у яку можна буде записати свої думки та подяку Господу за отримані ласки;

       Бажаємо всім подружжям і родинам нашої парафії прекрасного духовного пережиття під час перебування ікони Пресвятої Родини.

коротке заглиблення в ікону

Це образ Святого Сімейства як Домашньої Церкви, образ з’єднання (комунії) Святих Осіб. Водночас, цей образ виражає поєднання, любов, життя подружжя та християнської сім’ї, яка вдивляється у своє прагнення до святості і до творення Домашньої Церкви у власному подружжі та сім’ї. Святий Йосиф пригортає Марію. Поданими собі руками Обоє тримають та обіймають Христа. Христос ліву руку з’єднує з їхніми руками, а правою рукою, піднесеною для благословення вказує на Марію. Ці три з’єднані долоні виражають єдність Христа з подружньою парою, поєднаною подружньою присягою. Вони виражають дорогу та завдання християнського подружжя: кожен окремо та обоє разом повинні триматись Христа. Він є між нами – у християнському подружжі. Нашу увагу привертає щирість та турбота, з якою Святий Йосиф обіймає дружину. Спадає на думку порада Св. Павла: «Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив Церкву й видав себе за неї» (Еф. 5,25). Отже, ця ікона є образом любові Христа до Церкви, уособленням якої повинно бути кожне подружжя. «Мій лук покладаю я в хмарах, і він буде знаком союзу між мною і між землею» – говорить Бог (Бут. 9,13). В іконографії, в мистецтві арка часто означає присутність Бога – союз Бога з людьми. Арка, що з’єднує та об’єднує Марію та Йосифа, ціле Святе Сімейство, говорить нам про Божий союз з сім’єю, з подружжям. Вона, як і ціла ікона, може символізувати любов Бога до свого люду, яка вже у Старому Завіті була зображувана через подружню любов: «…Бо твій муж – твій Творець, Господь сил – його ім’я. Твій Викупитель – Святий Ізраїля, що зветься Богом усієї землі». Немов покинуту й засмучену жінку, Господь прикличе тебе знову. Чи ж можна жінку молодощів відіслати? – каже Бог твій. Я на короткий час тебе покинув, але з великим співчуттям тебе приймаю» (пор. Іс. 54,5-7). Ця ікона говорить: «…Бог є любов, і хто перебуває в любові, той перебуває в Бозі, і Бог перебуває в ньому» (пор. 1Йн 4,7-18). Про таке трактування може свідчити факт, що середина кола, фрагментом якого є ця арка, знаходиться в місці з’єднання, обіймів Марії та Йосифа. Жовтий і золотий колір пов’язані зі світлом. Золотиста арка зображує Боже світло, яким керувалися Марія з Йосифом у своєму житті та яким ми у своєму подружньому та сімейному житті хочемо керуватись. Жовтий колір над аркою є знаком світла, яким ми повинні бути, як учні Христа: «Ви – світло світу. …  І не запалюють світла, та й не ставлять його під посудиною, лише на свічник, і воно світить усім у хаті. Так нехай світить перед людьми ваше світло, щоби вони, убачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі» – говорить Христос (пор. Мт 5,14-16).

 Спільне простягання рук до Христа, з’єднання з Ним а також Його благословення та опора Його руки на долонях подружжя нагадує також про подружню молитву та подружній діалог. Про подружній діалог пригадують ніжність та щирість у жесті обіймів Марії та Йосифа. Подружній діалог це місце, де з любов’ю обіймаємо справи іншої людини, особливо цієї найближчої і думаємо як ще краще з’єднатися, щоб бути ближче Бога та взаємно між собою, щоб можна було разом нести Його іншим, тим, з якими ми ділимось нашими досягненнями та труднощами на зустрічах кола. Ці щирі обійми та з’єднані долоні нагадують про регулу життя, коли своїми вчинками, своєю поведінкою обіймаємо також іншу людину та єднаємося з нею. Сім’я в арці Божої Любові, у союзі з Богом нагадує про особливий час відновлення союзу Бога з нашою сім’єю, яким є час сімейної молитви. На руках Марії та Йосифа є Христос. В наших руках є Боже Слово, коли роздумуємо над ним та впроваджуємо у щоденне життя. Очі Марії – спрямовані до благословляючого Ісуса нагадують нам про особисту молитву. Ця ікона містить багато символів та значень. Завдяки цьому багатство, вона може по-різному до нас промовляти. З певністю закликає: «Тому приймайте один одного, як і Христос прийняв вас у Божу славу» (Рим. 15,7). «Тож будьте досконалі, як Отець ваш небесний досконалий» (Мт 5,48). Бажаймо почути ці заклики та реалізувати їх з Божою допомогою в трудах і радощах щоденного, сімейного життя.